devroompjesinmaastricht
Door: Annette Vroomen
Blijf op de hoogte en volg Annette
15 Juni 2020 | Nederland, Maastricht
Met de bus naar de stad, de mondkapjes liggen klaar. 2 voor de heenreis en 2 voor de terugreis. We kijken online bij buslijn 4 tot hoever we kunnen reizen.
We zien dat hij via 't Vrijthof gaat maar dat gaat niet want die is afgesloten voor verkeer op dit moment tot september. Maar de markt moeten we kunnen halen.
We oefenen thuis even met het snel opzetten van de mondkapjes en lopen naar de bushalte. Herman zit al klaar met zijn mondkapje op, hij doet het kapje weer af als hij ziet dat de bus pas over 10 minuten arriveert. Hij leest wat op zijn smartphone en dan komt de bus. Hij moet nu snel het kapje weer op doen. Zonnebril op het voorhoofd, een leesbril met koord op zijn neus en dan snel het kapje op. Alles raakt verstrikt in elkaar met als resultaat dat een elastiekje al geknapt is voordat we in de bus zijn. Dat betekent dat hij het kapje vast kan houden in de bus. Ik weet een bulderende lach nog in te houden en durf hem niet aan te kijken. Er stappen nog meer mensen in en er is een dame die het mondkapje ook vast moeten houden omdat het elastiekje het begeven heeft. Een tip: maak de elastiekjes op het mondkapje vast met een nietje of plak er nog een mopje lijm op. Wel goed laten drogen anders zit het kapje bij uitstappen vastgeplakt aan je hoofd.
Een mondkapje op en dan een opvlieger krijgen, daar krijg je het pas heet van. Een stoombehandeling in de bus.
De bus stopt voor de bioscoop en slaat dan rechts af. Hij laat de markt links liggen. Dat gaat niet goed want zo raken we steeds verder verwijderd van 't Vrijthof. Wanneer we op de bel drukken bij het Koningin Emmaplein en we aan de buschauffeur vragen of hij nog dichterbij komt is zijn antwoord dat alle bussen tot aan september omrijden.
Op onze mededeling dat het erg prettig zou zijn als dit aangegeven zou zijn op de informatieborden krijgen we een sarcastisch "een fijne middag" te horen. Achteraf blijkt dat we dit op internet hadden kunnen vinden onder het "knopje" omleidingen en stremmingen. Tja, zover was ik niet gekomen bij het zoeken naar de juiste buslijn. Al doende leren we dagelijks steeds meer.
We hebben een paar heerlijke uurtjes doorgebracht met vrienden. Met 4 aan een tafel op gepaste afstand? Het is geen probleem. Een vers getapt biertje met een babbelplank vol lekkers praten we bij over de afgelopen maanden.
De bushalte die we nodig hebben om naar huis te komen is een stuk dichterbij. Vlakbij 't Vrijthof is nog een halte en die brengt ons terug naar ons Koninklijk plein. We kunnen weer terug onder onze tegel die we even hebben verlaten voor de geneugten van een beetje sociaal contact.
Zaterdag 13 juni,
Vandaag blijven we onder onze tegel, even een kort bezoekje aan de plaatselijke supermarkt. Daar staan mensen in mijn nek te hijgen als ik iets te lang voor de groenen blijf staan, wanneer ik me omdraai om een vuurspuwende blik te werpen draait men zich snel om. Voor vandaag maak ik Gumbo klaar, een gerecht uit New Orleans. Dat wordt mijn bordje geluk voor vandaag. Een mooie diepbruine roux, afgeblust met visfond, tomaatblokjes uit blik, bleekselderij, knoflook, ui, groene peper en rode paprika. Cayennepeper, chili en de basis is klaar. Garnalen, zalm, inktvis, surimi, octopus, vongoles. Geurige jasmijnrijst erbij, een echt koningsmaal.
zondag 14 juni,
Studiedag, na het ontbijt de Spaanse boeken open en aan de gang. We hebben veel huiswerk en dat halen we niet in een keer. Daarom hebben we ons plan van aanpak aangepast. Elke dag een beetje. Tegen 16.00 houden we het voor gezien en gaan even het terras onder ons verblijden met een bezoekje.