devroompjesgaannaarsevilla - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Annette Vroomen - WaarBenJij.nu devroompjesgaannaarsevilla - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Annette Vroomen - WaarBenJij.nu

devroompjesgaannaarsevilla

Door: Annette

Blijf op de hoogte en volg Annette

03 Maart 2022 | Spanje, Sevilla

Donderdag 3 maart,

Hieronder een aantal gerechtjes die ik de afgelopen maanden gemaakt heb. De ingrediënten zijn allemaal gekocht in een van de vele supermercados uit Sevilla. Deze produkten zijn niet altijd verkrijgbaar in Nederland wel online.

Spinazie in pot kant en klaar met kikkererwten, vocht afgieten en verwarmen. 2 sneetjes brood in kleine stukjes snijden zodat je deze kunt besmeren.

In een koekenpan een beetje olijfolie verwarmen, daar een theelepel gerookte paprikapoeder aan toevoegen, beetje zout en wat knoflookpoeder en hierin de stukjes brood bruin bakken.

serveren op een groot bord met in het midden een kommetje met de warme spinazie. Brood besmeren met de spinazie.

Kipfilet in hele dunne plakjes, deze aanbakken in olijfolie met 2 bollen knoflook. De teentjes nog in de schil. De kip langzaam laten garen. Wanneer alles gaar is, ook de teentjes knoflook op smaak maken met peper en zout, pakje kookroom erbij om een mooie saus te krijgen.

Tapa met een stukje brood, serveren bij een pastagerecht.

Pittige saus met vis.

Een half flesje Picante Canario (spaanse Aldi), mengen met 2 kleine drinkpakjes ananassap, 1 flinke duim verse gember, schillen en in dunne reepjes snijden. Aan de kook brengen, een scheutje honing en wat suiker. In laten koken totdat het een beetje dikker wordt.

Filet van vis: zwaardvis, dorade, kabeljauw, botervis of garnalen. De filet in gelijke stukken snijden. Saus van het vuur en een beetje af laten koelen, hierbij de stukjes vis toevoegen en deze afgedekt een dag in de koeling bewaren.

De volgende dag dit alles verwarmen, een restjes rijst voor 2 personen en dit apart serveren. De saus is erg heet en pittig van smaak.

Anijssaus: Deze saus gebruik ik bij varkenshaas, kippendijen, kalkoenvlees en grote garnalen.

Een blik zwarte olijven met pit (deze zijn smaakvoller dan zonder pit) de pitten eruit halen. 6 tenen knoflook pletten. 300 ml Anis Destillado (Ana Marya) Een Spaanse anijslikeur en ik dit is de enige likeur die het resultaat geeft wat ik voor ogen had. Is ook online te koop.

De zwarte olijven samen met de geplette knoflook bakken in een scheutje olijfolie. Dan de anijslikeur erbij doen en dit alles laten inkoken totdat de saus stroperig wordt. Eventueel een beetje honing toevoegen.

Varkenswangetjes: 6 wangetjes, deze kwamen van de Aldi. In stukken snijden en bakken in olijfolie. Knoflook erbij en afblussen met bouillon (van een blokje of zoals hier in spanje verkrijgbaar is, een liter pak vloeibare bouillon) of met rode wijn.

De wangetjes moeten onderstaan. Eventueel wat verse kruiden zoals rozemarijn en tijm. Ongeveer 2 a 3 uur laten stoven. Wanneer het vlees gaar is dit met 2 vorken uit elkaar trekken en de saus in laten koken. Ik heb er een scheutje balsamico aan toegevoegd. De portie verdeeld in 2 hoeveelheden.

De ene portie heb ik gebruikt bij zuurkool. De andere portie op een andere dag aangepast met een flinke scheut sojasaus, half potje abrikozenjam en een verkruimeld gedroogd pepertje erbij. Geserveerd met noodels en groenten.

Verse pasta uit de koeling bij de supermarkt. Een bakje Cantabrische ansjovis (bekijk op googel waar deze vandaan komen) Hier in elke supermercado verkrijgbaar en verschillen veel in prijs. Pasta kort koken, afgieten, de olie van de ansjovis erbij doen en bij het serveren de fileetjes erboven op leggen. De pasta moet goed warm zijn zodat het zijn warmte een beetje doorgeeft aan de ansjovis.

Mijn Arroz Caldoso: Een literpak garnalen of visbouillon (anders een fond gebruiken of van een bouillonblokje).

De bouillon verwarmen, een doosje cherrytomaatjes, knoflook. 1/2 uurtje laten pruttelen. Met de blender alles pureren, door de tomaatjes en de knoflook wordt de bouillon iets gebonden. Vis naar smaak, ik heb hier in spanje de zwaardvis en grote garnalen voor gebruikt. 3 flinke eetlepels gare rijst per persoon.

De rijst en de vis op het laatst aan de bouillon toevoegen en opscheppen in een diep bord. Sneetje stokbrood erbij.

Soepje: 4 grote tomaten, doosje cherrytomaatjes, 1 groene paprika, 8 tenen knoflook zonder schil, gedroogd pepertje. Dit alles met een halve liter water opzetten, laten garen, pureren met de blender. Plakjes chorizoworst, stukjes vis naar eigen keuze. Brood bakken in de olijfolie met gerookte paprikapoeder picante. Als je deze soep goed vult met vis en chorizo, eventueel wat gekookte rijst dan is dit een hoofdgerecht.

Tortilla's: bij de supermercado kant en klare tortilla, deze beleggen met de hachee van de varkenswangetjes. Tortilla oprollen en in een ovenschaal leggen. Bechamelsaus erover en even onder de grill.

1 blik geconfijte eendenboutjes: In Spanje overal te koop, in Nederland bij AH. Het blik openen en de boutjes er voorzichtig uithalen. De boutjes liggen in een dikke laag vet. Ik draag hiervoor altijd wegwerp plastic handschoenen omdat de geur lang blijft hangen aan je handen.

Ik haal het vel van de boutjes, haal het vlees van het bot. Het vlees wat uit elkaar trekken en kort bakken. Een salade van zuurkool met druiven, kleine stukjes ananas en een dressing van gembersiroop en een beetje Harissa. De eend hier op het laatst bovenop leggen.

• 03 Maart 2022 - 14:45

Gerdy: