devroompjesgaannaarsevilla - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Annette Vroomen - WaarBenJij.nu devroompjesgaannaarsevilla - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Annette Vroomen - WaarBenJij.nu

devroompjesgaannaarsevilla

Door: Annette Vroomen

Blijf op de hoogte en volg Annette

07 Maart 2019 | Spanje, Sevilla

Donderdag 7 maart

Maandagavond rond 23.40 uur hoorde ik een hele harde klap, deze kwam van buiten en ik dacht dat iemand een voordeur in elkaar aan het trappen was. Na de 2de dreun ben ik het terras opgelopen om over de railing te kijken waar het vandaan kwam. Nu is deze railing hoger dan mijn lengte dus ik kon alleen wat door de spijlen turen.
Ik zag tot mijn stomme verbazing heel veel mensen buiten. En een groot stellage waar men in de heilige week voor Pasen deelt neemt aan de processies. Er wordt dus geoefend, dit was een heel groot en breed stellage in de vorm van een rechthoekige tafel.
Hieronder staan zo’n 20 a 30 sterke mannen onder die erg gespierd zijn. zij dragen deze stellage op hun schouders. In de week voor Pasen tijdens de processies is dit helemaal versierd met grote beelden van Maria, Jezus en of apostelen. Er wordt een hele lijdensweg uitgebeeld helemaal vol met brandende kaarsen. Twee weken voor Pasen kan men deze aangeklede stellages in de kerk gaan bewonderen.

De mannen die eronder lopen gaan voetje voor voetje en worden aangestuurd door een persoon die er naast loopt.
Wanneer men moet afbuigen van het ene naar het andere smalle straatje dan gaat dit met beleid.
En nu waren ze aan het repeteren om het stellage gelijktijdig neer te zetten zodat “verse” mannen dit weer kunnen overnemen. Het is me ook duidelijk dat de processie in april ook door onze straat komt.
Deze processie week start op maandag en gaat door tot en met Goede Vrijdag. In de nacht van Witte Donderdag gaat de processie 24 uur door. Wij hebben dit eenmaal gezien een paar jaar geleden. 5 dagen processie en dat was genoeg. Ik ben ook blij dat we voor Pasen weer terug zijn in NL en zeker nu ik heb gezien dat ze door onze straat komen.

Inmiddels hebben we voor de komende winter weer ditzelfde appartement kunnen vastleggen. 4 maanden is toch onze max, dan is het wel genoeg geweest. Dan hebben we de winter van NL overbrugt en als we dan terugkomen is het lente.

Gisteren was het een storm en regenachtige dag. Dit was de derde regendag tijdens onze overwintering.
Maar we hebben dochterlief op bezoek. Na een aantal flinke buien werd het droog en zijn we erop uitgegaan.
Eerst even een bakkie met chocoladetaart op Plein Alameda bij Los Gigantes, daarna door de winkelstraat richting de Kathedraal.
We waren te laat om deze vanbinnen te bezoeken dus dat doen we op een andere dag.
Het is totaal niet druk, de terrassen zijn minimaal opgesteld. Dat komt door het weer, men leeft hier van de terrassen en met zo’n weer gaat er nog geen hond zitten.
Het voordeel was dat we overal op ons gemak konden lopen. We zijn kriskras door de Joodse wijk gelopen. Hier kun je gemakkelijk verdwalen. Straatjes van soms niet meer dan 1 ½ meter breed.
Kleine pleintjes waar dan ineens een leuk restaurantje opduikt. We besluiten om hier toch wat meer tijd door te brengen en door alle straatjes te slenteren. Zo rond 17.00 uur beginnen en dan rond etenstijd ergens aan te schuiven. Echt de moeite waard.
Dit moet je niet in de zomer doen want dan is het veel te warm en het put je uit.
We drinken op ons oude pleintje met ons 3 een olorosso seco. Onze dochter kent deze drank niet maar doet met ons mee.
Als ze haar glaasje opheeft komt ze erachter dat het sterker is dan men in de gaten heeft. We lopen kriskras door alle straatje richting de rivier. We gaan nog even bij een discotheek zitten op het terras en daarna naar Mercado Lonja de Barranco.
We willen hier eten. We lopen door de Mercado om te kijken waar we zin in hebben.
Ons kind is al net zo gemakkelijk uitgevallen als haar vader als ik haar vraag wat ze graag wil eten. Mam, jij zoekt het maar uit. Fijn, maar dan komen ook de gerechten die ik erg lekker vind. Wel wil ze graag een plankje Spaanse kazen.
We beginnen met een bordje Jamon de Bellato, chorizo de Lomo. Daarna pulpo, deze komt uit de warme bouillon en wordt geserveerd op warme plakjes gekookte aardappel met daarover heen olijfolie en gerookte paprikapoeder.
Tot mijn verbazing vindt ze dit erg lekker. Daarna haal ik plankje kaas en we sluiten af met een 5 tal sneetjes brood die kunstig belegd zijn. Tegen 22.00 zijn we thuis en ik lig voor 23.00 in bed. Vandaag schijnt de zon en is de lucht strakblauw.
De temperatuur is 17 graden maar dat gaat de komende dagen weer oplopen.
Onze dochter wil graag een vriendin in Portugal gaan bezoeken en we zijn aan het uitzoeken op welke manier ze daar het snelst kan komen. Wij hebben voor zondag een afspraak met de Nederlanders die in Sevilla wonen en we komen bij elkaar in een park waar we elkaar gaan leren kennen. Iedereen brengt wat te eten en drinken mee en delen dit alles. Straks gaan we door de wijk de Feria lopen en om 16.30 hebben we weer een Spaanse les.